Hoe aard je een platenspeler (en wanneer is het nodig)

aardedraad platenspeler verlengen

Het is onwaarschijnlijk dat het aarden van je platenspeler meteen een significant effect zal hebben. Toch is het een eenvoudige taak, dus waarom er geen gebruik van maken? Zelfs als je het nu niet hoeft te doen, zul je later blij zijn dat je het gedaan hebt.

Uw platenspeler kan op een bepaald moment een brommend geluid gaan maken. Dit heeft vaak te maken met een fenomeen dat bekend staat als een “aardlus”. Het aarden van uw platenspeler is de beste manier om een aardlus te verhelpen. Zelfs als u dit probleem momenteel niet ondervindt, is het niet ongewoon dat het zich op een bepaald moment in de toekomst voordoet.

Laten we dus nu een paar minuten nemen om ons voor te bereiden, zodat u in de toekomst niet met een “aardlus” te maken krijgt. We zullen eerst dieper ingaan op de vraag waarom u uw platenspeler zou willen aarden.

Waarom is het nodig een draaitafel te aarden?

Het korte antwoord is dat u naar muziek van uw platenspeler wilt luisteren zonder een brom te horen. Het is mogelijk dat de brom u irriteert. Of u uw platenspeler nu al lang hebt of er net aan gewend bent, het zoemen kan eenvoudig worden vermeden.

vinyl platenspeler aarden

Uw platenspeler is een elektrisch apparaat met een metalen behuizing. Draden onder spanning kunnen in contact komen met de sterk geleidende metalen behuizing van alles wat van metaal is gemaakt en elektriciteit uitzendt.

Hierdoor ontstaat een aardlus. Dit kan een schok veroorzaken als je het aanraakt op een zwaarder apparaat. Een aardlus daarentegen veroorzaakt een irritante brom bij draaitafels. Wanneer uw platenspeler signalen van een gevoelige cassette verwerkt, gebeurt dit nog intenser. Gelukkig zijn aardlussen gemakkelijk te voorkomen.

Is het nodig om je platenspeler te aarden?

De eenvoudigste manier om dit te beantwoorden is door een andere vraag te stellen: wilt u dat de platen die u op uw platenspeler beluistert helder en duidelijk zijn, zonder een vreselijke brom die tot een irritant crescendo stijgt als het volume wordt opgevoerd? Als u “ja” antwoordt, moet uw platenspeler geaard zijn.

Het maakt niet uit wat voor draaitafel je hebt. Of je nu een draaitafel met snaar of een direct drive draaitafel hebt, je zult uiteindelijk te maken krijgen met aardlussen. Het enige dat bepaalt of je je platenspeler moet aarden, is of je een versterker hebt met een ingebouwde phonos-voorversterker of niet.

Een aardlus ontstaat wanneer er niet genoeg aarding is. Het is het resultaat van het feit dat de chassisverbindingen niet hetzelfde aardpotentiaal of voltage hebben, om het wetenschappelijker uit te drukken.

Om een brom uit uw platenspeler te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat deze goed is geaard aan uw versterker. Dit zal niet alleen de brom verminderen of elimineren, maar het zal ook uw platenspeler helpen om zijn volledige capaciteit te bereiken, zodat u kunt genieten van de hoogst mogelijke geluidskwaliteit.

Voordat u echter uw platenspeler aardt, moet u eerst vaststellen of de brom wordt veroorzaakt door een aardlus.

Een van de twee brommen die u kunt horen is een grondlusbrom. De grondlusbrom heeft een frequentie van 120 hertz, terwijl de andere een frequentie van 60 hertz heeft. Om te bepalen of het tijd is om je handen vuil te maken en je platenspeler te aarden, moet je de 60 hertz brom uitsluiten.

U denkt waarschijnlijk dat dit veel te wetenschappelijk is, en dat alleen een vakman het verschil tussen de twee bromtonen kan zien. Dat is helemaal niet het geval. Het verschil kan door iedereen met een ongetraind oor worden gehoord.

Beschouw de 60 hertz brom als een trage olifant die door de savanne rommelt, en de 120 hertz brom als een woedende wesp. De 120 hertz brom is luider en krachtiger dan de 60 hertz brom, die stil en zacht is. Als u nog twijfelt, kan deze website u misschien helpen.

Als dat niet werkt, zijn er drie alternatieve technieken om te bepalen of u te maken heeft met een 120 of 60 hertz brom.

Is de brom hoorbaar wanneer het volume harder of zachter wordt gezet? Is het luider als het volume harder staat en stiller als het niveau zachter wordt gezet?

Probeer dan andere ingangen en kijk of de brom nog steeds aanwezig is. Als dat zo is, en de brom verandert niet van volume als de volumeknop wordt opgedraaid, hebt u een probleem met de aardlus.

Als het niveau verandert en de brom slechts bij één (of enkele) ingang(en) optreedt, is de brom hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de bron(nen) van de ingang(en) in kwestie.

Koppel al uw ingangen los om voor eens en altijd vast te stellen of de brom wordt veroorzaakt door een aardlus. Je hebt een aardlus als het zoemen volledig stopt.

Wat heb je ontdekt? Is je brom het resultaat van een aardlus? Laten we dan eens uitzoeken hoe we dat kunnen verhelpen, zodat je weer volop van je muziek kunt genieten.

Hoe aard je een platenspeler zonder een aardingsdraad te gebruiken

Vereiste materialen

  • Aan de draaischijf zit een aardedraad.
  • Indien uw platenspeler geen aardedraad heeft, gebruik dan ongeveer 1,5 meter fijn geïsoleerd draad van 18 tot 20 gauge.
  • Er is een omweg als uw versterker geen aardaansluiting heeft.

De eerste stap is het uitschakelen van de stroom.

Zet de versterker en de platenspeler uit om te voorkomen dat u oorsuizingen krijgt (wat overigens nooit zal gebeuren, dus maakt u zich geen zorgen). Als gevolg daarvan is er geen risico dat er harde geluiden uit een van beide komen wanneer u aansluit wat u nodig hebt. Schokken zijn al uiterst onwaarschijnlijk, maar door de versterker en de platenspeler uit te schakelen wordt dat helemaal uitgesloten.

2e stap: Zoek de aardingsdraad

Hij is gewoonlijk aan de onderzijde aan het metalen chassis van de platenspeler bevestigd. De niet-aangesloten koperen spade-aansluiting, die meestal een plat stuk metaal is met een u-vorm erin geëtst, zal uw aandacht op de draad vestigen.

Hoewel er geen standaardkleur is voor aardedraad, is de meerderheid groen. Als u een recentere platenspeler hebt en de aardingsdraad niet kunt vinden, kijk dan onder het chassis; misschien is hij omwikkeld met een elastiekje. Wikkel de draad los als dit het geval is.

U zult uw eigen aarddraad moeten maken als u die nergens kunt vinden. Hier komt de 18 tot 20 gauge geslagen draad van 1,5 meter van pas. Strip ongeveer 6 tot 8 mm isolatie aan beide uiteinden met de naaldbektang. Er zullen nog meer stappen volgen.

3e stap: Zoek de aardingsklem

Op de achterkant van je versterker of terminal, vind je dit. U zult het niet missen als het er is, want het is duidelijk aangegeven als “Ground”. Ofwel een metalen paal met een geribbelde schacht of een standaard schroefklem zal volstaan. Maak de aardklem los als u hem gevonden hebt.

Het is mogelijk dat je geen aardingsklem vindt. U kunt uw platenspeler nog steeds aarden met alleen het aardingssnoer en de fysieke behuizing van de versterker, dus maakt u zich geen zorgen.

Stap 4: Controleer de afmetingen

Nu u de aardingsdraad en het bijbehorende aansluitpunt hebt gevonden, controleert u of de draad het aansluitpunt kan bereiken. Als dit niet mogelijk is, breng uw apparatuur dan dichter bij elkaar.

Maak een verbinding (stap 5)

Weet je nog hoe je je platenspeler en versterker uitzette in stap één? Dit is het moment om daar aandacht aan te besteden.

Plaats de koperen spade-aansluiting van de aardingsdraad op de aardingsklem. Draai de verbinding vast, maar niet te vast, anders wordt de klem gestript.

Als uw versterker geen aardaansluiting heeft, plak dan de koperen spadestekker van de aarddraad met gaffertape vast aan de metalen kast van de versterker.

Als u uw eigen aardingsdraad maakt, strip dan één uiteinde en bevestig dit aan het chassis van de versterker, bij voorkeur met een schroef, in plaats van aan de luidsprekeraansluiting. Tenslotte bevestigt u het andere uiteinde van de draad met een schroef aan het chassis van de draaitafel.

Dit heeft hetzelfde doel als de aardingsdraad die aan de aardingsklem is bevestigd, maar het kan wat experimenteren vergen om de optimale positie te vinden die de beste verbinding oplevert en de minste brom genereert.

Het aanraken van het uiteinde van de draad op verschillende delen van het chassis van de platenspeler (met de stroom weer ingeschakeld en erop lettend dat u het metaal met geen enkel deel van uw lichaam aanraakt) is een eenvoudige techniek om de optimale plek te testen.

Stap 7: Waardeer het eindproduct

Zet de platenspeler weer aan als hij geaard is, en geniet van een bromvrije muziekervaring.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.