MDF strak lakken, met deze Vijf MDF-sealers

MDF sealer voor beter geluid

MDF is een veelzijdig en kosteneffectief alternatief voor traditioneel hout, maar het kan moeilijk te verwerken zijn zonder de beste MDF-verf omdat het andere kwaliteiten heeft dan andere houtsoorten en plaatmaterialen.

MDF is vochtbestendig, maar niet waterbestendig, omdat het wordt gemaakt door houtvezels met hars en was aan elkaar te lijmen. Als er te veel water in de vezels van de plaat sijpelt, zal deze opzwellen en uiteindelijk waardeloos worden, zodat hij moet worden weggegooid. Daarom moet het worden verzegeld voordat u begint te schilderen.

Voor een optimale afwerking is een MDF-sealer noodzakelijk. Bij het verven en sealen van MDF moet u leren omgaan met de randen van de plaat, die moeilijker te bewerken zijn.

Video Uitleg

Voordat u begint met het verven van uw MDF, moet u onze collectie van de beste sealers, primers en speciale verven bekijken om u te helpen uw MDF voor te bereiden.

Welke MDF-sealer is het beste?

Gespecialiseerde MDF-sealer, grondverven op oliebasis en verven op acrylbasis dragen allemaal bij tot het creëren van een waterbestendige barrière op MDF. Ze zijn eenvoudig aan te brengen met een kwast of roller, en zodra uw MDF is verzegeld, kunt u beginnen met het aanbrengen van de gewenste afwerking.

De gemakkelijkste methode om deze primers en sealers te gebruiken bij het schilderen van MDF is het volgen van onze handleiding over het schilderen van MDF.

B-I-N Multi-Vlak Primer van Zinsser

 • Een goede all-arounder die snel droogt.
 • 1 liter blik | 12.5m2 dekking per liter | 45 minuten droogtijd | Matte afwerking

Zinsser’s verf op oplosmiddelbasis is een universele primer en sealer die goed werkt als grondlaag voor MDF. Het heeft een goede hechting op een breed scala van oppervlakken, zodat u het op bijna elk binnenoppervlak naast MDF kunt gebruiken. Het zal het poreuze oppervlak van MDF afdichten en een barrière vormen tegen vlekken en vloeistoffen, waardoor het voorbereid is op het aanbrengen van een aflaklaag. Het droogt snel, met een droogtijd van ongeveer 15 minuten en een droogtijd van minder dan een uur. Om MDF grondig te verzegelen, vooral de randen, zijn meestal een paar coatings nodig.

MDF Grondverf door Leyland Trade

 • MDF heeft een speciale behandeling ondergaan om het te kunnen verven.
 • 0.75 en 2.5 liter blikken | 13m2 dekking per liter | 30 minuten droogtijd | Matte afwerking

Deze primer uit het Leyland Trade assortiment is een hybride van primer en sealer die valt onder het Special Coatings label. Wij zouden het omschrijven als een getinte sealer die snel droogt, ondanks het feit dat het een primer wordt genoemd. Het heeft een dunne consistentie waardoor het met een kwast of roller kan worden aangebracht en is na 30 minuten handdroog. Om een bevredigende afwerking te bereiken voor het aanbrengen van uw aflak(ken) en het verzegelen van het MDF, zult u twee lagen moeten aanbrengen. En u hoeft niet lang te wachten om een tweede laag aan te brengen, aangezien de overschildertijd in ideale omstandigheden slechts ongeveer een uur bedraagt, iets langer bij gebruik in de kou of in vochtige omstandigheden.

Rustins Grondverf en Grondverf (sneldrogend)

 • Topcoats in lichte en donkere kleuren staan hier prachtig bij.
 • 250ml, 500ml, 1 liter, 2.5 liter blikken | 13m2 dekking per liter | 30 minuten droogtijd | Matte afwerking

Dit is een primer en grondverf, zoals de naam al zegt, maar vanwege de acrylbasis kan het ook worden gebruikt om MDF af te dichten. Hij is niet alleen verkrijgbaar in wit, maar ook in grijs, wat ideaal is als u uw MDF in een donkerder kleur wilt verven. Het is een verf op waterbasis met een hoge dekkracht – waardoor kwasten gemakkelijk schoon te maken zijn – die een goede dekking biedt, een geringe geur heeft en binnen 30 minuten droogt. Niettemin moet u nog anderhalf uur, zo niet langer, wachten om een tweede laag aan te brengen, wat u nodig hebt voor het beste resultaat.

Grondverf: Blackfriar MDF Primer

 • Speciaal ontworpen voor gebruik met MDF
 • 500ml/1 liter blik | 14m2 dekking per liter | 2 uur droogtijd | Matte afwerking

Als u uw MDF wilt schilderen, is deze combinatie van grondverf en grondverf een uitstekende keuze. Het is speciaal ontwikkeld voor gebruik op vezelplaat en biedt een uitstekende dekking, in het algemeen beter dan de meeste andere coatings. Het is alleen verkrijgbaar in de populaire witte kleur, en het is eenvoudig aan te brengen met een kwast, roller, of airless spuit voor een gladde afwerking. Het is in 1-2 uur droog, maar het duurt minstens vier uur om nog een laag aan te brengen en maximaal drie dagen om goed uit te harden. Maar na volledige droging hebt u een robuuste en duurzame basislaag die kan worden overschilderd met een matte, satijnen of glanzende afwerking.

Rustins MDF transparante verzegeling (sneldrogend)

 • Als u uw MDF wilt lakken, is dit het product dat u moet gebruiken.
 • 250ml, 500ml, 1 liter, 2.5 liter blikken | 12m2 dekking per liter | 30 minuten droogtijd | Matte afwerking

Deze heldere, sneldrogende kit is geschikt voor alle MDF-kwaliteiten en is een uitstekend alternatief voor verven. Het bevat geen kleur wanneer het droog is, in tegenstelling tot andere sealers en primers, en het verzegelt alleen, waardoor het ideaal is voor het lakken van MDF.

Als u van gedachten verandert, kunt u nog altijd over de sealer heen schilderen, maar als u gaat schilderen, kunt u beter een gekleurde sealer/primer gebruiken. Het is een dunne substantie, dus u hoeft het maar één keer aan te brengen om uw MDF af te dichten, en het is binnen 30 minuten droog. Als je nog een laag nodig hebt, moet je een paar uur wachten voordat je die aanbrengt.

Moet MDF gegrond of verzegeld worden?

Er is geen praktische optie om uw MDF te gronden of te verzegelen als u een mooie gladde verfafwerking wilt. Kleine houtvezels, zoals zaagsel en schaafsel, worden gecombineerd met lijm en was en tot panelen geplet om vezelplaat met gemiddelde dichtheid te maken. Het heeft een hekel aan water, omdat dit de plaat doet opzwellen. Daarom moet het worden behandeld – of gegrond of verzegeld – voordat het wordt geverfd.

De randen van MDF zijn poreuzer dan de boven- en onderkant van de plaat en vereisen dus meer aandacht. U kunt houtvuller of MDF-randtape gebruiken om een echt gladde, niet-poreuze afwerking van de randen te krijgen. Als de randen niet zichtbaar zijn, brengt u gewoon een tweede laag sealer/primer aan en wrijft u deze aan.

Wat zijn de alternatieven voor speciale MDF Primers en Sealers?

Er zijn een paar alternatieven voor primer/sealer als u uw MDF niet wilt verven. Ze bereiken allebei hetzelfde – het MDF afdichten – maar op een iets andere manier. Als u van de natuurlijke uitstraling van MDF houdt, maar een beschermlaag wilt toevoegen, breng dan een blanke vernis aan (mat of glanzend) om het er nieuw te laten uitzien. Hiervoor is een vernis op oliebasis de ideale optie. Breng het aan met een kwast of roller, op dezelfde manier als grondverf, sealer of verf.

Beits of was zijn twee andere mogelijkheden om MDF af te werken. Beits geeft vaak een andere, meer natuurlijke kleur en een soort kunstmatige nerf. Met was wordt een beschermlaag op het MDF aangebracht waardoor het waterafstotend wordt, maar het heeft niet de glans van vernis, zodat het een natuurlijker uiterlijk heeft.

Steve heeft meer dan 20 jaar ervaring in het verbouwen en renoveren van huizen als een doe-het-zelver. Hij is gespecialiseerd in schilderen en decoreren, maar heeft ook uitgebreide ervaring in de bouw, aangezien hij tien jaar in het veld heeft gewerkt.

 1. Hoe een huiseigenaar €30 bespaarde op haar badkamer renovatie
 2. Patio kosten: Schatting van de prijs van een nieuw terras in 2022
 3. Hoe eenheid deuren te veranderen door het schilderen van Gloss keukenkastjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.