Ventilatierooster raam geluiddempend maken

Geluiddempend Ventilatierooster maken

Luchtroosters zijn, net als ramen en deuren, een andere manier waarop geluid een kamer binnen kan komen. Als u een kamer al geluiddicht maakt, moet u ervoor zorgen dat de luchtroosters ook geluiddicht zijn.

Ik heb een lijst samengesteld met suggesties om dit deel van onze kamers vandaag te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om beide effecten te bereiken, of u de ventilatie nu volledig wilt uitschakelen of toch nog enige luchtstroom wilt hebben.

Het beste is dat u deze benaderingen kunt combineren met alle andere geluidsisolatiemethoden die u kiest. Maar laten we eerst de meest voor de hand liggende vraag behandelen: hoe kunt u uw luchtroosters geluiddicht maken?

Ventilatierooster geluiddicht maken

Is het mogelijk om de ventilator geluiddicht te maken zonder de luchtstroom te belemmeren?

Om deze vraag kort te beantwoorden, het antwoord is nee. U kunt niet verwachten dat u geluiddempende materialen over uw luchtroosters kunt installeren zonder de luchtstroom te verstoren. Immers, hoe opener die ruimte is, hoe meer geluid er kan binnendringen. Hoe meer u de ruimte probeert af te sluiten, hoe stiller het wordt.

Zelfs procedures die zijn ontworpen om de lucht in en uit de kamer te laten stromen, zullen dit enigszins belemmeren. Het grootste deel van het lawaai dat we dagelijks horen, komt uit de lucht. Zoals u mag verwachten, betekent dit dat we proberen de luchtstroom te beperken.

Afhankelijk van uw voorkeuren en geluidsisolatiedoelstellingen, kunt u ervoor kiezen om de ventilatieopening volledig af te sluiten. Het belangrijkste wat u kunt doen, zoals bij elke andere geluidsisolatie, is uitzoeken wat u precies wilt bereiken. In een ideale wereld zou u een evenwicht vinden tussen uw geluidseisen en de eisen van de ruimte.

Zo is het sluiten van de ventilatieopening de ideale optie als u wilt dat de kamer absoluut stil is. Maar als de kamer maar één raam heeft, is de extra luchtstroom van de ventilatieopening nodig. U zult dus een oplossing nodig hebben die het geluid vermindert en toch lucht door de ventilatieopening laat stromen. Maar, zoals je zou verwachten, is zeggen makkelijker dan doen.

Dit compromis is cruciaal, vooral als het gaat om luchtstroom versus stilte. Het ene is niet superieur aan het andere. Uiteraard ben ik ervan overtuigd dat een aangenaam huis een huis is dat stil is. Maar omdat ik geloof in het belang van frisse lucht, zou u niet moeten hoeven kiezen tussen de twee.

Laat uw ventilatierooster meer lawaai in uw huis toe dan nodig is?

Het zal eenvoudig zijn om de strategie te kiezen die u wilt gebruiken zodra u weet wat u wilt van de plaats waar u aan het werken bent. Om de kamer met de ventilator voor te bereiden op de taak die u gaat uitvoeren, volgt u deze stappen:

 • Om te beginnen, verwijder alles uit het gebied rond de ventilator.
 • Pak een ladder als het hoog aan de muur of aan het plafond zit. Maak het uzelf gemakkelijk op de vloer als het lager is. Als u denkt dat u er lange tijd aan zult werken, kunt u zelfs een kussen pakken om op te knielen.

Wat zijn de tekenen dat uw ventilatierooster meer lawaai van uw buren of huisgenoten binnenlaat dan zou moeten?

De belangrijkste redenen om dingen te horen via de ventilator zijn de volgende:

 • Door zijn ontwerp kan geluid door het kanaal gaan dat ventilatieopeningen in twee verschillende ruimten met elkaar verbindt. Dit gebeurt meestal wanneer de ventilatieopeningen recht tegenover elkaar liggen, zodat het geluid zich tussen de twee ruimten kan verplaatsen zonder een hoek te hoeven omslaan.
 • Omdat er in het kanaal niet genoeg barrières zijn om het geluid tegen te laten kaatsen, wordt het geluid niet onderbroken. Dit probleem is, in tegenstelling tot het vorige, relatief eenvoudig op te lossen, zoals u verderop in dit artikel zult ontdekken.

Dus, wanneer u uw ventilatierooster inspecteert, let dan op die potentiële probleempunten. U zult precies weten wat er mis is met uw ontluchter en hoe het te repareren op deze manier. Het gaat een relatief eenvoudig proces vanaf hier. Echter, laten we gaan over een aantal suggesties voor het verminderen van het geluid dat afkomstig is van uw ventilatieroosters.

Hoe geluiddicht te maken in 6 eenvoudige stappen

Hoewel de eenvoudigste en meest doeltreffende aanpak om het binnendringen van lawaai via ventilatieopeningen tegen te gaan, erin bestaat ze volledig af te sluiten, zal ik beginnen met drie opties. Deze opties omvatten alles van het volledig sluiten van het ventilatierooster tot het gebruik van tijdelijke en verwijderbare oplossingen. Nadat ik u over deze heb verteld, kunnen we het hebben over enkele geluidsisolerende opties die het nog steeds mogelijk maken om lucht door het ventilatierooster te laten passeren.

Gipsplaat wordt gebruikt om de luchtopening volledig af te dichten.

De eerste stap in het permanent afdichten van het kanaal is het te behandelen als een muur. Na het verwijderen van het rooster, kunt u ofwel het kanaal volledig opvullen of alleen houten spanten plaatsen aan het begin. Daarna kunt u het opvullen met isolatie of gewoon bedekken met gipsplaat. Gebruik vervolgens muurbevestigingslijm om het gebied rond het stuk gipsplaat af te dichten zodat het opgaat in het geheel.

Nadat alles is opgedroogd, schuur je het oppervlak, maak je het schoon en schilder je het in de kleur van de muur. Zoals je in de video hieronder kunt zien, is deze techniek zowel schoon als effectief, en ook vrij eenvoudig uit te voeren. Als je echter niet veel budget hebt, raad ik je aan een van de andere suggesties te proberen.

Een eenvoudigere en slordigere variant van deze procedure is natuurlijk om het rooster plat te maken en het direct vol te gieten met gips. Nadat je over het rooster hebt gepleisterd, strijk je het gips glad tot het opgaat, net zoals ze in de video hebben gedaan. Hoewel ik sommige mensen deze strategie met succes heb zien gebruiken, doe ik het toch liever de eerste keer goed. Maar als je het liever snel achter de rug hebt, is er nog een optie.

Maar let op: u kunt dit alleen doen als de airconditioning uit staat. Condensatie zal zich vormen als de airconditioner door het ventilatiesysteem loopt. In dat geval kunt u deze procedure wijzigen door gebruik te maken van waterdichte materialen of door een waterdichte afdekking over de stijlen en de isolatie te plaatsen.

Breng een akoestisch afdichtmiddel aan op de opening.

U kunt een akoestisch afdichtmiddel gebruiken om uw ventilatieopening af te sluiten als u vergelijkbare resultaten wilt als met gipsplaat en gips. Ik heb het niet over het soort akoestische kit dat je zou gebruiken om de scheuren rond je ramen te dichten. Iets als de Great Stuff Huge Gap Filler zou daarentegen ideaal zijn.

Omdat dit een afdichtingsmiddel van schuim is, zet het uit om het gebied te vullen waar het is aangebracht. Na droging is het luchtdicht en waterafstotend. U kunt het ook schuren zodat het opgaat in de rest van de muur en eroverheen schilderen.

U kunt dit product gebruiken om het hele kanaal te vullen als u dat wilt. Maar u moet wel genoeg isolatieschuim kopen om de ruimte waar u mee te maken heeft volledig te vullen.

Zorg ervoor dat je handschoenen aan hebt voordat je aan de slag gaat. Als u van plan bent de hele opening te vullen, kunt u vervolgens de ventilatieroosters aan beide zijden van het kanaal verwijderen. Daarna kunt u de ruimte opvullen en zelfs de ventilatieroosters terugplaatsen om het oorspronkelijke uiterlijk van uw kamer te herstellen. Het hele project neemt niet meer dan een paar minuten in beslag om aan te brengen, te harden en uit te harden.

Aan de andere kant kunt u alleen de ruimte dicht bij de ventilatieopening opvullen. Omdat het product waterbestendig is, zou het in staat moeten zijn vocht te verdragen dat door een lopend ventilatiesysteem wordt gegenereerd. Om de juiste consistentie te bereiken, kunt u het schuim ook in de muur aanbrengen en mengen of er zelfs overheen pleisteren.

Geluidwerende gordijnen of dekens kunnen worden gebruikt om de ventilatieopening af te dekken.

Natuurlijk is het geluiddicht maken van uw luchtroosters net zo eenvoudig als ze te bedekken met geluidwerende dekens of gordijnen. Ik heb al gezegd hoe geweldig deze twee dingen zijn. Het zijn in feite dikkere en strakker geweven dekens of gordijnen (maar een gewone dikke deken volstaat in een noodgeval).

Hoewel al deze suggesties gemakkelijker kunnen worden toegepast op wandventilatieroosters, kunnen ze ook worden gebruikt voor plafondventilatieroosters. U kunt een gewone geluiddempende of bewegende deken aan de muur of het plafond spijkeren als u hem installeert. Deken met zeilringen daarentegen zouden gemakkelijker als gordijnen kunnen worden opgehangen.

U kunt ook tijd en geld besparen door geluiddempende gordijnen te kopen. Plaats een gordijnstang boven het ventilatierooster of langs het plafond, en hang het gordijn zo op dat het plenst op de vloer. Dit zorgt ervoor dat u volledig bedekt bent, en bovendien maakt het uw muren dikker. Toch zou ik dit idee combineren met een van de twee onderstaande opties voor geluidsisolatie van de luchtopening.

Maak in de ventilatieopening een geluidsdoolhof.

Er zijn verschillende redenen waarom u frisse lucht in de kamer zou willen of zelfs zou willen. Een van de meest voor de hand liggende redenen voor de extra luchtstroom is als de kamer slechts een enkel klein raam heeft. Als er echter een kans is dat er schimmel in de kamer groeit, moet u de ventilatieopening operationeel houden. U kunt deze strategie natuurlijk ook voor uw eigen doeleinden gebruiken.

Als je nog nooit van de doolhofmethode hebt gehoord, vind je het misschien een beetje vreemd. Desalniettemin, geduld met mij. Het toevoegen van absorberende materialen en muren om uw vent door het creëren van een doolhof is een uitstekende manier om absorberende materialen en muren voor de geluiden om af te kaatsen van toe te voegen.

Deze wanden worden aan de zijkanten van het kanaal bevestigd, zodat de lucht gedwongen wordt zich in een zigzagpatroon voort te bewegen. Dit zorgt er in feite voor dat de geluidsgolven meerdere keren terugkaatsen, waardoor ze snelheid verliezen en sneller vervliegen. Omdat de lucht nog steeds kan passeren, zal deze strategie resulteren in voldoende luchtstroom in de kamer. Toch zou u nog steeds een grote geluidsreductie krijgen.

Je hebt de volgende materialen nodig

Als u deze aanpak wilt proberen, begin dan met het verzamelen van de nodige hulpmiddelen. Voorbereid zijn is tenslotte het halve werk. Dus, als je jezelf in de best mogelijke positie voor succes wilt brengen, kun je:

 • Als uw ventilator hoog aan de muur of zelfs aan het plafond hangt, hebt u een trapladder nodig.
 • Een schroevendraaier of een boormachine met de juiste bits is vereist. Deze zullen worden gebruikt om het rooster van de ventilatieopening los te maken.
 • Om de planken te zagen, hebt u een houtzaag of een decoupeerzaag nodig.
 • Multiplex van niet meer dan een halve centimeter dik. Veel planken kunnen iets smaller worden gezaagd dan de breedte van het kanaal. Ze moeten ook iets langer zijn dan de helft van de hoogte van de koker.

Ten slotte wil je zeker zijn dat je een werkplek hebt. Als u al eerder soortgelijk werk hebt gedaan, kunt u de zaag misschien bedienen zonder schade te veroorzaken aan een ander oppervlak. Een goede basis is echter altijd een goed idee.

Een geluidsdoolhof maken: stap-voor-stap instructies

Om een geluidsdoolhof te maken in je ventilatie, volg je deze stappen:

 1. Als je alle benodigdheden hebt, kun je beginnen met het voorbereiden van de doolhofmuren. Ze moeten smaller maar even hoog zijn als je koker, zoals ik al zei. U kunt dus uw meetlint gebruiken om de afmetingen van de koker te bepalen, die u vervolgens kunt overbrengen op het triplex.
 2. Zaag het eerste stuk plaat en kijk of het in het kanaal past. Als dat het geval is, kan de rest van het multiplex op dezelfde maat worden gezaagd. Hoe meer platen u maakt, hoe meer hindernissen geluidsgolven zullen tegenkomen.
 3. Bevestig akoestisch schuim op de platen: Plak met de houtlijm je dunne akoestische foam op de planken. U kunt het schuim op maat snijden voordat u het vastlijmt of het overtollige afsnijden nadat het is vastgelijmd.
 4. Nu u uw doolhofwanden op hun plaats heeft, kunt u de ventilatieklep of het rooster openen. Dit is waar de ladder van pas kan komen.

Gebruik akoestisch schuim, vul de opening.

Als u al wat luchtopeningen hebt, kunt u ze opvullen met akoestisch foam van eierkratdesign. Breng een kleine hoeveelheid 3M lijm aan op de platte kant van een van de stukken akoestisch schuim. Druk dat stuk vervolgens tegen een ander stuk aan.

Nadat de lijm is opgedroogd, snijdt u het schuim af op de maat van het kanaal bij benadering. Het is prima als het stuk dat je uiteindelijk overhoudt iets groter is dan de koker. Het schuim zal lichtjes buigen en het gat dichten.

PANELEN VAN AKOESTISCH SCHUIM

Tenslotte is er nog een derde techniek om een ontluchtingsstop te maken.

Het ventilatierooster moet verstopt zijn.

Als uw ventilator veel lawaai binnenlaat, veroorzaakt hij tocht of verhindert hij een goede verwarming van uw ruimte. Het plaatsen van een tijdelijke plug kan echter helpen bij al deze problemen.

Een techniek om dit te doen is een stop te maken uit de roosterafdekking zelf. Breng het deksel naar uw werkplaats nadat u het heeft losgeschroefd. Neem de maten van de binnenkant van de roosters en breng ze over op een kwart inch dik stuk triplex. Snijd het stuk op maat en plaats het aan de binnenkant van het rooster, plak het vervolgens vast met tape.

Als u dit een permanente aanpassing wilt maken, kunt u vloeibare lijm gebruiken om het op zijn plaats te houden. Tijdelijke oplossingen hebben daarentegen altijd de voorkeur tot de gevolgen bekend zijn. Als AC condensatie een probleem is, kunt u zelfs watervaste lijm gebruiken om het hout aan het rooster te lijmen en de hele plank te bedekken.

Indien nodig kan aan de binnenranden van de afdekking van de vleugel afdichtingsband worden aangebracht om ervoor te zorgen dat er geen lawaai doorkomt. Schroef ten slotte de afdekking weer op zijn plaats op de ventilatieopening. Deze video laat u zien hoe u dit moet doen als u meer een visuele leerling bent.

Met deze methode heb je nog steeds een werkende luchtopening. Om de situatie om te keren, verwijdert u de plank van het rooster. U kunt zelfs de tape en de plank bij de hand houden voor het geval u het rooster weer moet sluiten.

Conclusie

Misschien kan een van deze oplossingen u helpen met uw lawaaierige ventilator probleem. Afhankelijk van uw behoeften en de behoeften van de ruimte, zult u uiteindelijk de beste oplossing moeten kiezen.

Het verdient de voorkeur om het ventilatierooster volledig af te dekken als u het niet meer gebruikt. Als u nog steeds behoefte hebt aan luchtstroom, kan een van de laatste oplossingen u helpen de stille kamer van uw dromen te bereiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.